Allgäu/Bayerisch Schwaben

"Berglucht maakt vrij". Nergens anders is de hoeveelheid van luchtkuuroorden, genezend klimatologische oorden en erkende baden groter dan in de streek Allgäu/Bayerisch Schwaben. Deze streek biedt de kampeerder onbegrensde mogelijkheden van de natuurgelegen vakantievorm:
Bergen beklimmen of bewandelen, mountainbiken of een gezellige fietstocht in zacht heuvelig voor-Alpenland, raften of paardrijden. Daarbij komen door verschillende moeilijkheidsgraden jong en oud, gelegenheids-, hobby-, en proffesionele sporter, families en singles eenvoudig aan hun behoeften.

Allgäu is elk gedeelte van het jaar een uitstekend vakantiegebied, van hooggebergte over de vooralpenlandschappen tot en met de oever van de Bodensees.

Men kan met ongeveer 40 kabelbanen en liften tussen Oberjoch, Kleinwalsertal en de streek van Königswinkel bij Füssen over Oberstdorf tot en met Pfänder boven de Bodensees. Bovendien bied elke plaats in Allgäu tussen de 80 en 300 km wandelwegen met een bewegwijzering dat één geheel vormt.

In 2006 word de door GPS-bediende wandelnavigatie in district Oberallgäu uitgebreid en de één geheel vormende bewegwijzering van de 4500 km wegennetten gereed gemaakt.

In Allgäu is het aanbod zo groot, dat het niet wonderlijk is dat er tot nu toe nog niemand is geweest die de moeite heeft genomen alle routes van themawandelingen, alpenherdersweggetjes en pelgrimsroutes in Allgäu bij elkaar op te tellen. In de 'Allgäuer Hochalpen' , in het grensoverscrheidende Alpengebied, zijn veel schuilhutten en geratsoeneerde bergweidehutten.

Degene die graag met een stok wandelt, vindt in Allgäu een waar paradijs aan Nordic-Walking-parken. De eerste mogelijkheid is in Nesselwang, de hoogst gelegene onder de 'Oberstdorfer Nebelhorn', het grootste park is te vinden tussen Lindenberg en Oberstaufen. De eerste Nordic-Walking marathon vindt plaats in Ottobeuren, de thuis van Nordic-Walking.

En voor de afwisseling staat voor de vakantieganger een veelvoudig cultuur- en verwenprogramma tot zijn beschikking. U kunt onderduiken in de geschikte bergenwereld en zijn bergboerderijen, in kunst en tradities of in een van de vele beleveniskuuroorden en thermen, bijvoorbeeld in Kempten, Füssen, Oberstdorf, Oberstaufen, Bad Wörishofen en vele anderen.

Oberstdorf is de zuidelijkste stad van Duitsland en haar dalen zijn een waar wandelparadijs. Vanaf hier brengt de Nebelhornbaan alle bergliefhebbers binnen een paar minuten in de winderige hoogte. Boven heeft u een ongelooflijk panorama. In de schaduw van de hoogste bergbaan van Duitsland bevindt zich bovendien de Breitachklamm, een uniek natuurschouwspel van overweldigende grootte en schoonheid. Kajak varen en klimtochten zijn voor de sportieve vakantiegangers een must.

Voor iedereen die graag een stapje verder wil, of daar op zijn minst van droomt, is de skivlucht-schans in Oberstorf een lonend doel. Dit imposante bouwwerk zit op een voetstuk van 500 kubieke meter beton en is met 40 staalankers 14 meter diep in de bodem verankerd.